İşyeri Aydınlatması

İş yerlerinde verimli çalışma ortamları oluşturulmasında temel etken aydınlatmanın doğru olmasıdır. Aydınlatmanın doğru olması tehlikelerin çalışanlar tarafından görünür olmasına olanak verir. Aydınlatmanın insanlar üzerindeki psikolojik etkisi de düşünülürse mutlu bir çalışma ortamının sağlanması açısından da aydınlatma oldukça büyük bir öneme sahiptir.

İşyeri Aydınlatmasında Güvenlik

Aydınlatma şiddetine lüks denir. Bu değerin iş sağlığı ve güvenliği kanununda belirtilen değerlerde olmalıdır. Her çalışanın yaptığı işe göre aydınlatması yeterli olmalıdır. Ortam aydınlatmasında yüzeylerin yansıtıcı özelliği de dikkate alınmalı ve çalışanlarının gözlerini yormaması gerekmektedir.

Büyük fabrikalarda ve endüstriyel kurumlarda yeterli aydınlatma çatıdan veya pencerelerden sağlanabilir. Bu tarz aydınlatmalarda ışığın yönü iyi düşünülerek hareket edilmelidir.

Belli bir insan sayısı içeren iş yerlerinde acil durum aydınlatmalarının olması şarttır ve bu aydınlatmaların seviyesinin en az 1 lux olması gerekir. Hiçbir şekilde bu aydınlatmanın 0.5 luxun altına düşmemelidir. Acil durum aydınlatma sistemleri farklı bir enerji kaynağına bağlı olmalı ve acil durum yaşanması durumunda elektriğin olmama ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

İşyerinde aydınlatmanın kesilmesi ile tehlike oluşturacak noktalar tespit edilir ve bu noktalara acil aydınlatma sistemleri yapılır. İş yerinin yapısı ve bu iş yerinde yapılan işin özelliğine göre pencere ve çatı aydınlatmalarının güneş ışığının olumsuz etkilerini önleyecek şekilde olması gerekmektedir. Gün ışığı kullanılarak aydınlatmanın sağlandığı işyerlerinde gece çalışmaları ve yeterince aydınlanamayan yerlerin aydınlatması suni aydınlatma ile olmalı ve yeterli ışık sağlanmalıdır.